sate ayam and daging [first attempt]
assalamu'alaikom... nak cite neh... today Oktober 30, we allz kat Daejeon ada gathering sempena menyambut hari raya Korban Nov 17 16 (KMF baru announced semalam... seperti termaktub di dalam emailnya: Korea Muslim Federation: Eid-ul-Adha is on Tuesday, November 16, 2010) ahahaaa. awal gile nyambut.. gile meroyan ke hape... belom 31 Oktober pong... bukan hape.. takut masing-masing ter-bz minggu ghaye tuh... kebetulan hujung minggu nie kami semua FREE... so, kami pong pilih la this tarikh untuk meraikan hari raya terbesar umat islam seluruh dunia neh...
lepas meeting ahlil jawatankuasa jurupandu merangkap jurumudi persatuan pelajar Malaysia di Daejeon, ku dapat koje wat sate and kuah kacang... hak kuah kacang tuh, ok la... dah ghase konpiden nak wat. but, sate... hok aloh... mak tak tau nyah... memula memang nak tolak, tapi, bile pikir2 balik, syok jugak layan sate kan... dah lama tak makan arang kat daging sate tuh... bila lagi nak menambah kuantiti kolesterol dalam darah... ngeeeee. and secondly, bile lagi nak nerai wat sate buatan sendirik... biasa, kalo nak makan sate, nun ha... pi sate samuri kat bando bangi baru je selalu... now, kat Daejeon nie, mana le nak carik sate dek non oiiii.. ada sate ajoshi babi dan ajuma ayam versi non-halal.. mau..??? sambil geleng-geleng pale...
so, last nite [Oktober 29], ku n Miss Sofia Jane, pulun men'slice' both daging lembu and ayam... and teruih wat perapan... dedua perapan sama je... sukatan ku tak berapa tepat, sebab, ku pakai tuang2 aje... [orang terrer kan, apa kelas nak maen sukat2, eh astaghfirullahal'azim... tak baik meriakkan diri...] kira secukop rasa la... sukatan untuk 1.8 kilo daging [why 1.8kg, not 2kg teruih or 1kg round...????] dah sister samira juai hak nih jek... guna je la...:so, bahan untuk sate: 5 camca beso ketumbar; 3 camca beso jintan putih; 2 camca beso jintan manis; 6 batang serai; 2 biji bawang merah; 7 biji bawang putih; 1 setengah inci halia; sedikit serbuk kunyit; garam n gula secukup rasa, but, if possible, gula lebey naaa... blend seme bahan kat atas nun kecuali gula n garam... pastu... curah seme bahan blend kat daging... gaul sebati and perap satu malam. sok nya, pi le cucuk kat lidi [jangan lupa rendam lidi malam tuh, kalo idak, habih terbako and patah-patah masa bako kang] : [hak ayam BBQ - bukan I AJK nyer...]
masa bakar sate: berus sate: dah abih cucuk si sate, mesti ada lebihan air perapan sate tue kan... haaa jangan buang, masukkan dalam bekas, campuq minyak masak and bubuh gula... dalam 4 or 5 camca besau... then guna serai, 4-5 batang yang dah diketuk sebagai berus...
tada.... so soo soooooo easy.... and sheeedaaappppp. wink wink :P
lepas meeting ahlil jawatankuasa jurupandu merangkap jurumudi persatuan pelajar Malaysia di Daejeon, ku dapat koje wat sate and kuah kacang... hak kuah kacang tuh, ok la... dah ghase konpiden nak wat. but, sate... hok aloh... mak tak tau nyah... memula memang nak tolak, tapi, bile pikir2 balik, syok jugak layan sate kan... dah lama tak makan arang kat daging sate tuh... bila lagi nak menambah kuantiti kolesterol dalam darah... ngeeeee. and secondly, bile lagi nak nerai wat sate buatan sendirik... biasa, kalo nak makan sate, nun ha... pi sate samuri kat bando bangi baru je selalu... now, kat Daejeon nie, mana le nak carik sate dek non oiiii.. ada sate ajoshi babi dan ajuma ayam versi non-halal.. mau..??? sambil geleng-geleng pale...
so, last nite [Oktober 29], ku n Miss Sofia Jane, pulun men'slice' both daging lembu and ayam... and teruih wat perapan... dedua perapan sama je... sukatan ku tak berapa tepat, sebab, ku pakai tuang2 aje... [orang terrer kan, apa kelas nak maen sukat2, eh astaghfirullahal'azim... tak baik meriakkan diri...] kira secukop rasa la... sukatan untuk 1.8 kilo daging [why 1.8kg, not 2kg teruih or 1kg round...????] dah sister samira juai hak nih jek... guna je la...:so, bahan untuk sate: 5 camca beso ketumbar; 3 camca beso jintan putih; 2 camca beso jintan manis; 6 batang serai; 2 biji bawang merah; 7 biji bawang putih; 1 setengah inci halia; sedikit serbuk kunyit; garam n gula secukup rasa, but, if possible, gula lebey naaa... blend seme bahan kat atas nun kecuali gula n garam... pastu... curah seme bahan blend kat daging... gaul sebati and perap satu malam. sok nya, pi le cucuk kat lidi [jangan lupa rendam lidi malam tuh, kalo idak, habih terbako and patah-patah masa bako kang] : [hak ayam BBQ - bukan I AJK nyer...]
masa bakar sate: berus sate: dah abih cucuk si sate, mesti ada lebihan air perapan sate tue kan... haaa jangan buang, masukkan dalam bekas, campuq minyak masak and bubuh gula... dalam 4 or 5 camca besau... then guna serai, 4-5 batang yang dah diketuk sebagai berus...
tada.... so soo soooooo easy.... and sheeedaaappppp. wink wink :P
madam.....nak order ni.Sate ayam 100 cucuk, sate daging 100 cucuk!!!
ReplyDeleteeh bole bole... teda hal. kawan2 spesel harga
ReplyDelete