upah format tesis / disertasi / jurnal dengan Microsoft Word

you all...

you all ada masalah dak dengan formatting Microsoft Word... meh meh... saya boleh betulkan... saya kemaskan jadual, saya cantikkan rajah... saya betulkan margin, spacing, page number... semua-semualah... dan yang paling penting: table of contents, senarai jadual / rajah saya automated kan... haaa gituuu... apa kelas taip manual kannnnnn....

inn sha Allah saya bole fixed semua masalah berkaitan formatting: jurnal, tesis, disertasi, buku... just name it... haaa gituuu... hihiii

harga serendah RM2 sehelai... kalau saya berjiwa redup, saya bagi RM1.50 sehelai... untuk formatting sahaja tau... saya tak tulis tesis tau, format aje... kalau you all tak pandai menulis (or tak sempat menulis: alasan ni memang biasa dengar): jangan la sambung belajaq... heheheeeeee... (sori tersinis seketika)

nak tau lebih lanjut, WhatsApp 01152599849... inn sha Allah, kite nego bagi jadi ye... muah muah

#thesisformatter
#sayacikguWord
#founderTemplateGayaUKM
#founderGayaUKM-Mendeley

Travelog: HLP/JPA Internship Siri 1: Cerita di sebalik permohonan

Assalamu'alaikom dear diary... ahaks... diary le shangat


yup, bole la jadik diary I... mulanya memang tak moh jot down ANYTHING pasal internship journey ni... tapi bile keadaan jadik haru biru... I nak jot down juga... kena jot down... have to jot down...

Siri 1 ni I nak cerita story belakang tabir sebelum intern-journ start... fullamak, ada nama baru lah... intern-journ, sedap gak noh... abbreviation from internship journey hokey...

Ok, internship or latihan sangkutan, istilah yang digunakan oleh pihak JPA untuk those yang menerima HLP/JPA, hanya layak bagi calon PhD yang belajo dalam Malaysia sahaja. Ekceli calon PhD yang menerima hadiah ni, boleh mohon 1 daripada 2 acara di luar negara; iaitu: [1] membentang kertas kerja; atau [2] mengikuti latihan sangkutan / kutipan data... haaa gitu... paham ke Bahasa Melayu I ni... tak paham tanya hokey... I tak geget orang

so, memandangkan I dah biase bentang kertas kerja (dah biase.... hihiiii... nak muntah tak you all baca wording dah biasa tuh..?. tak kan... normal kan), I pon pilih la nak buat latihan sangkutan... so, the journey begin... jeng jeng jeng...

intern-journ I start, bile I found out, there's some flaw dalam V&V especially untuk data collection yang I buat... how reliable... how to verify... how here, how there... how how how... so, last option, tak mau sampai hal V&V ni raise bigger issue di hujung perjalanan PhD, so, I pon tanya-tanya la expert di luar sana, samada depa sudi dak nak terima I barang 2-3 bulan untuk tolong I buat V&V... ekceli I la yang kena buat, expert cuma guide aje... so, alhamdulillah expert sudi bantu... so, I communicate la dengan admin agensi tempat expert kerja, communication happens to take about 2 months, baru la surat penerimaan I sebagai CFI di keluarkan... CFI = Cost Free Internship, alhamdulillah, walaupun 2 bulan.. but... syukurrrrrrr

Dokumen yang JPA perlukan: yang penting 3 aje... [1] surat sokongan penyelia di universiti di Malaysia; [2] surat sokongan dan penerimaan pelajar dari institusi / universiti yang nak di buat latihan sangkutan; dan [3] surat kite sendiri yang mengandungi; tenpoh masa, keperluan, justifikasi, dan expected outcome.. tu je... enough.. ha gituuuu... and wajib hantar ke JPA sekurang2 nya 3 bulan dari tarikh nak pergi.. semua dokumen ni, email je ke pegawai yang bertanggungjawap di JPA. tak payahla susah payah nak menghantar hardcopy noh.. email cukup... and JPA ambil masa 3 minggu untuk keluarkan surat kelulusan...

ok, surat kelulusan ni kena ambil kt JPA ek... kat Putrajaya tu la... dia akan bagi 3 salinan surat kelulusan: [1] untuk diri sendiri; [2] untuk bendahari universiti; dan [3] untuk agensi / tempat kerja hang pa... hak no 2 tu, I siimpan, sebab tak nampak relevant nak bagi kat sapa, I bagi kt penyelia I je, tu pon dia fotokopi and original I simpan.

Last sekali: ni I nak bagi nasehat... seusai dapat je surat kelulusan, you all kena buat 2 perkara WAJIB, ni JPA tak bagitau kat I, sebab tu kes I jadik harubiru, tapi I maafkan je... hik hik, baik kan. 2 perkara berkenaan are: hantaq email kat pegawai yang berkenaan, [1] mintak depa belikan air ticket pegi balik untuk kita... dan [2] mintak duit pendahuluan diri... tu je.. mintak ek... kena mintak...

RUMUSAN:

  1. so, first thing need to be done: dapatkan surat sokongan and penerimaan dari agensi / universiti: my case 2 bulan baru dapat
  2. second thinghantar 3 dokumen ke JPA via email ajer: surat penyelia, surat dari agensi yang nak dibuat sangkutan tu dan surat justifikasi dari kite sendiri: my case took exactly 3 weeks
  3. third thing: hantaq email kat pegawai yang berkenaan, [1] mintak depa belikan air ticket pegi balik untuk kita... dan [2] mintak duit pendahuluan diri... tu je.. mintak ek... kena mintak...





tu je... hahahaaa... sekian gud bai diary... muah muah

05 - 4th ICTP, Trieste: 3 hours transit in Amsterdam

ekceli kannnn... ekceli kan... I have nothing to jot down here.... huhuuuuuuu...

why..??? becoz... flight delay di Venice.. memula delay in 30 minutes jaaaa... pehtu dia naik pi sejam, then naik lagi sampai sejam setengah... aduiiii, mak keciwa nakkk...

plannya nak keluo from epot Schilpol tu and melihat panaurama bandar sekitar epot... suppose memang cukup masa... tapiiii huhuuuu unfortunately... memang tak de rezeki namanya....

yng buat lagi sedih... dah sampai ruang udara Schilpol, tapi tak bole landing... sebab runway traffic jem... and bile landed, kena queue pulak sebab gate full... huwaaaaaaa... so sad....

so, in Schilpol, just jamu mata je laaa... sambil nunggu kapal terbang ke Singapore... winkkk





04 - 4th ICTP, Trieste: Night in Venice lagiiiiiiii

ari tu, dalam entri Night in Venice, ku booking hotel guna www.budgetplaces.com, ingat nk book tempat yg sama... penuh le pulok... so, guna le www.booking.com pulak... dapat hotel lagi murah   , but banyak negative comment. tapi.. yang ni murah 5 euro, ok la kan... depan Mestre je... ri tu, 10 minit jalan kaki via Piave


Hotel Giovannina via Dante




And, lepas solat... keluo cari makan... so.......






and my choice of menu... issssss.... ketang ketung ketang ketung... (munyi dram cekonon...)

Chicken Briyani
huh gelojoh.. eh dak dak, not gelojoh... kebuloq... hihihiiiii

05 HLP/JPA-PhD: The Journey - Elaun Pertama

wallaaaaaa

one of the most important topik bila dapat tajaan neh... 'BILA ELAUN MASOK" kui kui kui
ekceli, bukan ku yang tanya... tapiiiiiii ramai yang bertanya... menjadikan ku pon turut tertanya-tanya... haaa gituuuu...

a fren bagitau... masa dia anto borang perjanjian kat pejabat JPA, orang JPA bagitau... elaun pertama akan masok sebulan selepas pendaftaran... haaaa... bole caya ke? rasa-rasa bole percaya dak ke effisienan orang kerajaan bila wat keje... heheheeee...

well... ku mendaftar untuk Sesi I 2014/2015 pada 28 Ogos 2014. Dan tarikh official semester bermula adalah pada 8 September 2014... kalau di ikutkan, sebulan selepas tarikh pendaftaran, it should be 28 September 2014 la kan, elaun masok... tapi......... UNFORTUNATELY, NULL... and kalau sebulan selepas tarikh official semester bermula, sepatutnya 8 Oktober 2014 lah elaun masok kan... also, UNFORTUNATELY NULL....

so, che teka... bila elaun dapat... jeng jeng jeng.... pada 24/10/2014: selepas sebulan 16 hari...


so, moral of this entry... toksah la tunggu elaun pertama ni sangat... (terutama yang belajau dalam negeri tuuuu). kalau nak guna duit elaun tu, untuk pi seminar ke, nak join bengkel or kursus ke, gunala duit gaji sedia ada... ekekeeeee... bukan nak kutuk gomen sendrik, ku paham bahawasanya, elaun hanya akan diperolehi bile waran peruntukan diterima... tapi, sepatutnya la kan... nama kami-kami yang dapat HLP-JPA ni kan, dari tahun lepas dah konfem... suppose waran untuk kami ni dah ada la kan... tapi, entahla... cemana prosidur kat belah sana tu, and cemana kerja-kerja yang dilakukan di belah sana tu dilakukan... waulohua'lam....

http://www.interactive.jpa.gov.my/WebInteraktif/login/login.asp

03 - 4th ICTP, Trieste: The price incurred

hmmmm.. first time datang ICTP untuk kursus PSA, the introduction.. second visit untuk kursus Nuclear Energy Management, third visit: menghadiri mesyuarat supervisory committee... and now, the fourth... entah-entah yang last kot dapat mai ICTP... yela... kena la bagi peluang kat researcher lain kan... hik hik.. asyik ekau jeee...

ku tak buat entry untuk third visit.. sebab, malas.. tapi ada je snap gambo-gambo ticket shuttle, train dan bus... paling epik... dalam train kena saman... hohohoooo
saman  €35.00
walaubagaimanapong... entri ni lebih kurang sama je ngan second entri di sini... cuma ongkos nye sajaaaaa yang dihapdate ye kawang-kawang... hhihiii

in entri second visit, ku kutuk KLM kan... ihiks, due to the long outbound inflight. tapi... trip this time, ku naek gak KLM sebab... nakkkkkk sangat transit kat Paris and klik klik ngan Eiffel Tower. huhuuuu. So, my outbound flight KUL-CDG-VCE...  and inbound VCE-AMS-SIN-KUL... hahaaa tu dia... balas dendam... selalu keluo tapi tak penah amek peluang tengok negara orang... so, this time, I just need to do it...!!! che kira... how many countries I'll be stepping my feet on... CDG = Paris, VCE = Venice, AMS = Amsterdam, SIN = Singapore and dont forget Trieste, Italy... jeng jeng jeng... 5 kau... hamekkk... ops.. jangan le salah sangka ye... tak terpikir untuk riak... anyway.. no one knows who I am kan kat avatarcun.blogspot ni... hanya closed frens je yang kenai... so... no such thing as nak membanggakan diri...


Okay, dari Venice Marco Polo airport naik shuttle ke Venice Mestre, masih €6, sama ngan tahun 2012 (tahun 2011 €5 je). Sampai je Mestre, beli tiket ke Trieste Centrale €12.75 (2012 €11, 2011 €10.50). Keretapi neh amek masa 2 jam perjalanan. Beli tiket bus €1.30 (2012 €1.15, 2011 €1.10).

So, kos perjalanan dari airport Venice Marco Polo: €20.05 ~ MYR83.04 (2012: €18.15 ~ MYR 72.50)  compare dengan tahun 2011 €16.60 (MYR 66.40)...  :D

Details Belanjawan
2011
2012
2013
2014
Shuttle: VCE Marco Polo ke Venice Mestre
€5.00
€6.00
€6.00
€6.00
Train: Venice Mestre ke Trieste Centrale
€10.50
€11.00
€11.65
€12.75
Bus: Trieste Central ke Grignano
€1.10
€1.15
€1.25
€1.30
Jumlah
€16.60
€18.15
€18.95
€20.05

Text Link 1

Earn $2000/month via part time jobs. Easy form filling data entry jobs Earn $1500-2500 per month from home. No marketing / No MLM
We are offering a rare Job opportunity where you can earn working from home using your computer and the Internet part-time. Qualifications required are Typing on the Computer only. You can even work from a Cyber Café or your office PC, if so required. These part time jobs require working for only 1-2 hours/day to easily fetch you $1500-2500 per month. Online jobs, Part time jobs. Work at home jobs. Dedicated workers make much more as the earning potential is unlimited. No previous experience is required, full training provided. Anyone in any country can apply. Please Visit http://www.earnparttimejobs.com/index.php?id=3857272
 
Dangling Rainbow Hearts