bergedil daging - first attempt

untuk seme oghang Muo, berpengetahuan dalam membuat, memasak and menyediakan soto jatuh hukum wajib. macam oghang Penang, mesti tau buat laksa, kalo oghang Negori, masak lemak cili api kot, oghang Kay-El... pe ek...??? bubur lambuk kampong baru... huahahaaa.. tak tau la... sorry to all oghang Kay-El, Penang or Nogori.. kalo salah, mahap kan la hamba yer...

aaa kite sambong cite soto tuh balek. well.. salah satu side dish yang wajib ada masa hidang soto, is bergedil. ni ha... I nak bagitau kat u allz ni... I terrer sungguh wat bergedil. ngeeee.. bukan perasan, but kenyataan. kalo kat Mesia, I buwat bergedil dengan ingredients: kentang, udang kering, buah keras, lada sulah, daun sup, daun bawang, bawang goreng and garam secukop rasa...

but kat Daejeon ni, udang kering dia totally different ngan udang kering kita... tak masyuk le oghang kata. so, dengan hati semangat waja, sebab teringin nak makan, with another housemate, yang kebetulan nak belajo cammana nak wat bergedil, I ganti udang kering ngan mince beef. (thanks to Miss xxxx... dia yang sponsor daging nih). but, tak macam udang kering; hanya perlu rendam ngan air and tumbuk aje. but, mince daging, agak hanyir, jadik I goreng dulu. unfortunately, kat Daejeon takde daun sup n daun bawang yer... so, both ingredients tuh, I omit jek.

and... wallah, syukur alhamdulillah... shedaaapppp... ngahahaaaa...




cara-caranya...??? okay I tell u aaaa
Bahan A: mince beef, bawang putih, bawang merah, halia
Bahan B: kentang, bawang goreng, daun sup, daun bawang, buah keras (sikit jer), lada sulah, lada hitam, garam
Bahan C: telur

Step 1: kita settlekan Bahan A dulu ye: tumis bawang putih, merah and halia. cam biasa, bila dah naik bau, masukkan mince beef. goreng sampai masak la... dah siap,bubuh dalam colander (kasi tos segala minyak and air)

Step 2: okay, nie untuk Bahan B laks: memula, goreng kentang and buah keras, lepas goreng kentang and buah keras, kasi tumbuk bagi lumat, and then campur bawang goreng, Bahan A, daun sup and daun bawang (sila potong kecit-kecit dulu yer),garam and lada sulah... ops, lagi satu, I letak jugak lada hitam. sebab, bau daging so very kuat. then, gaul le sebati. agak2 dah rata semua bahan, kepal le bulat-bulat

Step 3: panaskan minyak, celup bergedil dalam telur (tak payah bubuh garam)... and goreng..

Step 4: MAKAN... yeaaaa


Comments

  1. bila dah terdesak, benda yg takde pun boleh jadi ada..:D

    ReplyDelete
  2. ye betol tu madam Onie... wat to do... oghang merantau le katakan...

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Travelog: HLP/JPA Road to Thesis Submission Siri I: Nota Serah Tesis

upah format tesis / disertasi / jurnal dengan Microsoft Word

Visa ke Russia lagi... (dari Malaysia ke Russia with apa-apa jaaa)